Terug naar Portfolio >

9 december 2014 | Kennisnet

Bouwwerken maken met Toca Boca Builders 

  Juf Eveline Kaleveld van de Villa Novaschool in Utrecht gebruikt de app Toca Boca Builders in de klas. “Het is opvallend hoe enthousiast en lang kleuters ermee bezig kunnen zijn. Als je er opdrachten bij verzint, wordt het echt educatief en is het ook geschikt voor kinderen van groep drie en vier.’’  


door Mayke Calis
   

Wie? Eveline Kaleveld (29), zes jaar kleuterjuf en heeft dit jaar voor het eerst groep 4. Ze werkt op de Villa Novaschool in Utrecht. 

Doel? Met deze app krijgen kinderen ruimtelijk inzicht. Ze leren eenvoudige plattegronden lezen, zelf maken en in blokjes omzetten. Ook leren ze getallen gebruiken en woorden zoals ‘voor’ ‘achter’ ‘naast’ en ‘op’.  

Wat kunnen kinderen ermee? Bij kleuters is het belangrijk dat ze eenvoudig beginnen. Bijvoorbeeld door hen eerst alleen of in een klein groepje de app te laten verkennen. “Hij wordt pas echt educatief als je kinderen er andere opdrachten bij geeft”, zegt Eveline. Zo bedacht zij een bouwtekening met gekleurde blokjes en hoogtecijfers erin. Deze konden de kinderen in Toca Boca nabouwen, maar ook in het echt met lego. Ze liet kinderen zelf een bouwtekening bedenken en uitvoeren.    

Wat doet juf Eveline nog meer met Toca Boca Builders? Voor kinderen uit groep drie en vier bedacht zij leuke variatie. Zo kunnen twee kinderen met ieder een iPad tegenover elkaar gaan zitten. De één ontwerpt een bouwwerk op Toca Boca en beschrijft daarna aan de ander wat hij heeft gebouwd. De ander probeert aan de hand van de beschrijving het bouwsel zonder te kijken na te maken. Achteraf bezien  ze of het klopt. “Spelen gaat zo naadloos over in leren. Kinderen oefenen hun rekenvaardigheid en leren ze samenwerken en goed naar elkaar luisteren.” Eveline maakte ook foto’s van legobouwwerken vanaf verschillende zijaanzichten. Kinderen kunnen dit nabouwen met lego of in Toca Boca. Hiervan krijgen zij ruimtelijk inzicht. “Toca Builders wordt vaak door oudere kinderen gezien als kinder-Minecraft. Voor Minecraft ben ik op dit moment bezig materiaal te ontwikkelen dat je in de klas kunt gebruiken.”

Wat doet het met het kind? “Deze app blijft kinderen boeien”, vindt Eveline. Ook als ze hem na een poosje weer tevoorschijn haalt. “Kinderen worden er heel enthousiast van. Ineens ontdekken ze overal dingen die ze in verband brengen met bouwen. Bakstenen in een huis of blokken in de bouwhoek. Als ze lego erbij gebruiken zien ze dat hun brug palen nodig heeft. De blokjes in Toca Boca blijven in de lucht zweven.” 

Is de app voor alle kinderen geschikt? De app is geschikt voor alle kinderen die qua motoriek met een iPad overweg kunnen. 

Wat heb je nodig? iPads. Eventueel: legoblokjes, ruitjespapier, bouwtekeningen, kleurpotloden of stiften. 

Wat vinden de andere leerkrachten en de school? Ze vinden het een ‘vette app’, in de woorden van juf Eveline. Ze krijgt veel positieve feedback. De app is gemakkelijk in gebruik. Ook voor de digibeten onder de leerkrachten. De school is blij dat Eveline met haar collega apps inzetten in het onderwijs. De school heeft momenteel acht iPads beschikbaar. 

Wat vinden de ouders? Kinderen zijn zo enthousiast dat ze de app thuis ook willen gebruiken. “Een jongetje had het thuis steeds over ‘Toca Woca’, maar dat konden de ouders niet vinden op internet.” Om de zoveel tijd geeft Eveline nu een lijstje leerzame en leuke apps mee om thuis te gebruiken. 

Opvallend? Toca Boca wordt goed bekeken en gedownload op de website kleutersdigitaal.nl van juf Eveline. Daarop bespreekt ze nieuwe digitale middelen voor in de klas. Ook deelt ze haar ideeën met andere leerkrachten op Eduapp. Alleen vraagt ze zich af waarom zo weinig andere leerkrachten hun ideeën en lessen online delen. Toca Boca Builders heeft interesse om haar bouwtekeningen en lego-ideeën uit te geven. 

Wat zegt juf Eveline nog meer? “Ga de app lekker eerst zelf spelen en ontdekken. Pak de lego erbij en probeer het uit. Ga dan pas met de kinderen aan de slag. Als je er zelf vertrouwd mee bent, is dat het beste. Maar als je dat moeilijk vindt, schroom dan niet om het samen met de kinderen te ontdekken. Dat accepteren kinderen ook: ‘Juf het moet zo’. De opdrachten met de bouwtekeningen waarop verschillende kleuren blokjes met hoogtegetallen staan voldoen aan de kerndoelen. 

Schuif een stoel aan en observeer de kinderen terwijl ze de app gebruiken. Daarom gebruik ik Toca Boca meestal in kleine groepjes, zodat ik het hele proces van dichtbij kan meemaken. Drie kinderen kunnen best met één iPad toe. Als ze iets hebben gebouwd print ik dat uit, zodat ze het ook thuis kunnen laten zien.”